BelépésMégsem

Ha még nem regisztráltál, kattints ide!

Add meg az e-mail címedet

Ha már regisztráltál, de lefelejtetted a jelszavad, add meg az e-mail címedet!

Mégsem

Belépés Regisztráció Nem tudsz belépni?

Gyűjtemények

Üvegnegatív gyűjtemény - 2368 kép

Trinkl fotó

Trinkl Mátyás fotói Sárvár történetének egyik legfontosabb, sőt legszemélyesebb forrását jelentik. A Batthyány utca 6. szám alatt található műhelyében a város majdnem egész lakossága megfordult. A múzeum gyűjteményébe ebből a hatalmas anyagból még Nógrádi Géza idején került be egy nagyobb egység. Az első fényképek 1919-ben készültek, majd a két világháború között több ezer felvétel örökítette meg Sárvár lakóit. A II. világháború idején az ábrázolt személyek köre kíbővült katonaportrékkal, illetve a lengyel tábor lakóinak egyéni és csoportos felvételeivel. A fényképek legnagyobb hányada üvegnegatívra készült, a mester ritkán használt celluloidot.

Trinkl fotó

Honlapunkra folyamatosan töltjük fel a felvételeket. Nemcsak portrékat, katonaábrázolásokat, hanem iskolai osztályok csoportfényképeit, esküvő képeket, műtermi beállításokat. Minden egyes felvétel fontos, hiszen bármikor rátalálhatunk családtagjainkra, szüleinkre, nagyszüleinkre, közeli és távoli családtagjainkra, régi barátokra. Trinkl Mátyás munkássága így valóban Sárvár múltjának részévé válik a jelenben.


Helytörténeti fotógyűjtemény - 5998 kép

Nógrádi Géza a sárvári Helytörténeti fotógyűjtemény megalapítója

A Helytörténeti Fotógyűjteményt a Nádasdy Ferenc Múzeum legendás igazgatója, Nógrádi Géza hozta létre. Szenvedélyes fotósként örökített meg nemcsak jónéhány városi eseményt, hanem néprajzi érdeklődésének és végzettségének megfelelően számos, ma már kevésbé ismert mesterség, tevékenység jelentősebb mozzanatairól is készített felvételeket. Lencsevégre kapta a város épületeit, utcáit, a várat és környékét, illetve az új üzemeket, a régi vendéglátóhelyeket is. Óvodák, állomáson áthaladó szerelvények, filmforgatás, szoboráthelyezés, barokk hangverseny, tűzoltóverseny, tanácsülés, emléktáblaavatás csak néhány példa a változatos témából. Neki köszönhetjük többek között, hogy fényképsorozattal rendelkezünk a nagy árvízről, mely 1965-ban tört rá a városra. Szintén ő kezdte el dokumentálni a Nádasdy-vár felújításának hatalmas munkáját. A falkutatások eredményeit az ő fotói kísérték. Szorgalmasan kattintotta fényképezőgépét, amikor a vár egy-egy részét kutatták, vagy átépítették. Hirtelen halála (1973. augusztus 25.) után munkatársnője, Novák Zsuzsa folytatta a megkezdett, és hatalmas felelősséggel járó munkát.

Kabos László Sárváron - Helytörténeti fotógyűjtemény

A következő három évtized a sárvári múzeum fotógyűjteményének jelentős gazdagodását hozta el. Novák Zsuzsa nyugdíjbavonulásáig több tízezer darabbal bővítette a fényképek számát. Nemcsak a múzeum új műtárgyainak felvételei készültek el, hanem a majdnem két évtizedes hagyománynak megfelelően megörökítésre kerültek a város fontos eseményei, épületei is. Szinte szemünk előtt épül újjá a vár, születnek meg a város új épületei, terei. Magyar és külföldi követségek, ismert művészek, poltikusok, értelmiségiek, rockegyüttesek, ünneplő és felvonuló közönség. Új ipari épületek, a városi turizmus eredményei, a szállódák, panziók, vendéglők és kiskocsmák, a fürdő folyamatos bővülése. Esküvők, névadók, keresztelők, fesztiválok, megemlékezések, kiállítások. Egy élet munkája volt a város ünnep- és hétköznapjainak a megörökítése.

Úrnapi körmenet a Szent László Plébániánál - Helytörténeti fotógyűjtemény

A sok ezer fotó, melyeken a város épületei, városrészei, és ami a legfontosabb, maguk a városlakók és vendégeik szerepelnek, Sárvár történetének talán legfontosabb forrása, hiszen minden egyes felvétel emléket idéz, történetmondásra csábít. Ezek a történetek lehetnek igazak vagy csalfák, lehetnek vidámak vagy szomorúak, színesek vagy unalmasak, de mindegyik érdekes. Mert rólunk szólnak, sárváriakról, azokról akikkel együtt töltöttük az elmúlt éveket, és azokról, akikkel együtt élünk ma is, és még hosszú éveken át.


Sárvár Anno fotógyűjtemény - 3568 kép

A képed helye

A Nádasdy Ferenc Múzeum saját fotógyűjteményei nem ölelik fel a város történetének egészét, és ezért vállalkozott arra, hogy bevonjon minden érdeklődőt, és megkérje őket saját fényképeik feltöltésére. A Sárvár Anno fotógyűjtemény tartalmazza mindazokat az érdekes, izgalmas fényképfelvételeket, melyet a honlap felhasználói feltöltöttek, ahhoz információkat csatoltak.

Sárvár Anno digitális fotógyűjtemény

Egy rendkívül változatos virtuális gyűjtemény jön létre. Az eredeti felvétel tulajdonosánál marad, azt tovább őrzi, azonban digitális változata közkinccsé válik. Nemcsak a fénykép érdekes, hanem a vele kapcsolatos adatok is. Folyamatosan bővülő adatbázisunk egy jellegében is új forrásbázisát jelenti Sárvár elmúlt évtizedeinek, sőt másfél évszázadának történeti kutatásának. A legtöbb fényképet nem azért készítették, hogy azok a város történetét dokumentálják, hanem általában családi eseményeket, közösségi élményeket örökítenek meg. Azzal hogy a Sárvár Anno gyűjteménybe kerülnek új értelmezést is kapnak, kikerülnek eredeti környezetükből, már nemcsak azok nézik, akik a képen szerepelnek, és nemcsak azért, hogy a családtagok felidézzék rokonaik, szüleik és nagyszüleik emlékét. Az új környezetbekerülés azonban lehetőséget is ad arra, hogy egy új történet bontakozzon ki. Egy családnak a városban élt életéről, a szomszédokról, a munkatársakról, az ismeretlen ismerősökről, a régi életről tudhatunk meg jóval többet. Biztosabbá válik jelenlétünk a városban, hiszen annak nemcsak általános történetét ismerjük vagy ismerhetjük meg, hanem annak valóban személyes oldalát.

A Nádasdy-vár télen - Sárvár Anno digitális fotógyűjtemény

A jól ismert épület idegennek hat egészen addig, amíg valamilyen módon nem tesszük személyessé, nem lakjuk be. A Sárvár Anno fotógyűjtemény segítségével ez is megtörténhet, hiszen számos olyan fotó tanulmányozható, mely a hétköznapi élet rutinszerű vagy izgalmas másodpercét örökíti meg. Elleset élethelyzetek, beállított események egyaránt érdekessé válnak a külső szemlélőnek, aki kívülállóként nézi a felvételeket. A fényképekhez csatolt adatok azonban hozzájárulhatnak ahhoz, hogy önmagukban is felépítsük a város történetének egy elillanó pillanatát.


Gyorskeresés

Írj be egy szót, vagy kifejezést!


A gyorskeresésről...

Mégsem

Részletes keresés


A megadott feltételek közötti kapcsolat:


Mégsem

Keress a Sárvár Anno blogon!

Írj be egy szót, vagy kifejezést!


Mégsem

Keress a Sárvár Annon!


Kövess minket!


Legújabb feltöltések


Téglagyári lakások...

Téglagyári lakások...

Fotós: Szabó Mária

Készítés éve: 1971

Bővebben

Sárvári polgárőrök az iskolakezdési időszakba...

Sárvári polgárőrök az iskolakezdési időszakba...

Készítés éve: 2019

Bővebben

Dr. Rusvai Miklós előadása a sárvári méhészek...

Dr. Rusvai Miklós előadása a sárvári méhészek...

Fotós: Kelemen Balázs

Készítés éve: 2016

Bővebben

Tabló Entzbruder 8.a 1965...

Tabló Entzbruder 8.a 1965...

Készítés éve: 1965

Bővebben

Hozzászólások


Pajor János hozzászólása

Pajor János hozzászólása:

A fiatalember (kezében a szerszám nyele) PENDLI vezetéknevű, dolgozott...

Bővebben

Balázs hozzászólása

Balázs hozzászólása:

Szabó László tervezte meg 1934 ben a sárvári méhészek egyesületi zász...

Bővebben

Tilda hozzászólása

Tilda hozzászólása:

Rózsa Ferencné sz.Nagy Erzsébet az én szeretett Anyósom volt. Édesapja...

Bővebben

zani hozzászólása

zani hozzászólása:

A képen Bartók Ilona látható. Nyugdíjazásáig a Sylvester Könyvtár köny...

Bővebben