BelépésMégsem

Ha még nem regisztráltál, kattints ide!

Add meg az e-mail címedet

Ha már regisztráltál, de lefelejtetted a jelszavad, add meg az e-mail címedet!

Mégsem

Belépés Regisztráció Nem tudsz belépni?

Nem árt tudni

Hogyan linkelheted a fotókat?

A digitális várostörténet talán legizgalmasabb része a fotó linkelése. A feltöltött fényképfelvétel alatt egyszerű kattintással rengeteg adatot adhatsz meg. Amilyen izgalmas, olyan könnyű is a használata. Menjünk sorba!

Fotós
Ha korábban nem adtad meg a nevét, és közben hozzájutottál a névhez, itt megadhatod. Ha korábban nem megfelelő nevet adtál meg, azt is itt módosíthatod. Kattints Fotós hozzáadása, módosítása linkre, és jobb oldalon kékkel megjelennek a már a rendszerben szereplő nevek. Ha itt rátalálsz a megfelelőre, csak kattints rá, és nincs is több dolgod, az adatbázis már beépítette az új információt. Ha nem találod a listában, akit keresel, megadhatod a nevét, ha a Ha nem találsz megfelelőt, itt beírhatod... linkre kattintva a név beírása utána a Hozzáad gomb megnyomásával végeztél is.

A következő linkek kapcsán egy nagyon fontos és új megoldással kell kezdenünk. Nem másról van szó, mint a jelölésről. Minden fényképfelvétel esetében, melyet a rendszerhez kapcsolsz, lehetőség van arra, hogy ne általában írd meg, ki szerepel a képen, hanem meg is jelöld egy általad húzott négyzet segítségével. Egyszer kell megtanulnod, és utána nagyon könnyen megy. A Sárváron jártak, az Ismerjük őt, valamint az Épület cím alatti májvaszínű linkre kattintva egy új oldalra irányít Téged az adatbázis. Itt több lehetőség áll a rendelkezésedre. Ha a listán megtalálod a keresett személyt, vagy épületet, akkor kattints rá, majd a képen a jobb egér gomb lenyomásával húzz egy négyzetet a személy arca köré, épület esetében pedig az épületet foglald négyzetbe. Ha nem találod a keresett nevet, írd be, majd ezután jelöld ki a jobb egérgomb nyomvatartásával. Végül nyomd meg a Jelöl gombot. Eredményként a megjelölt személy vagy épület neve megjelenik a kép mellett jobbra. Arra kérünk, ha egy személy, vagy egy épület szerepel csak a fényképen, ne jelöld meg négyzettel, csak a nevére kattints rá, vagy írd be. A Jelöl gombot azonban most se felejtsd el!

Sárváron jártak
Itt olyan személyeket adhatsz meg, akik ugyan nem Sárváron éltek, de nevük felkerülése nem érdektelen. A legjobb példa lehet erre Bánhídi László, aki ugyan nem a városban él, de személye fontos számunkra. Tudod, ő volt az a színészóriás, aki a Kazamaták titka című filmben játszott. Nehéz eldönteni, vajon ki lehet fontos. Ha bizonytalan vagy, inkább írd be a nevet, és a fotó adatainál röviden jelezd, miért is fontos az illető Sárvár történetében. Valaki azért is fontos lehet, mert itt járt egyszer egy rendezvényen (például Egerszegi Krisztina), de sok egyéb szempont is felmerülhet.

Ismerjük őt
Itt akit csak felismersz a képen, add meg a nevét. Ha nem sárvári, akkor természetesen az előző pontot javasoljuk a kitöltésre, de mindazok, akik a kép készítése idején a városban laktak, érdemesek arra, hogy nevüket megörökítsd. Ez a link is hasonlóképp működik, mint az előző.

Esemény
Itt adhatod meg azt az eseményt, melyet a felvétel megörökített. Általános eseménymegjelölést ajánljuk, tehát ne vessz el a részletekben. Ha egy keresztelőt szeretnél feltölteni, eseményként csak annyit jelölj be a kép bal oldalán az Esemény hozzáadása, módosítása című linkre kattintva, hogy keresztelő. Ha nincs a listán, írd be nyugodtan. Mivel előfordul, hogy Te vagy az első, aki egy ilyen eseményt megörökítő felvételt tölt fel, ügyelj arra, hogy általános megnevezést ad. Példánknál maradva, elég a keresztelő kifejezés használata, azt ne írd, hogy Weber Zoltánka keresztelője. A nevet az Ismerjük őt címkében adhatod meg.

Épület
Sárvár minden épületének megvan a története, ezért fontos, hogy minél többet gyűjtsünk össze. Nemcsak egy épület külső homlokzata lehet érdekes, hanem belső terének kialakítása, egy szép részlet, vagy a berendezés. Több ezer fotó esetében előfordul, hogy egy épület teljes képét megtaláljuk majd az adatbázisban. A linkelés itt is hasonlókép működik, mint a személyek esetében.

Közterület
Terek, utcák, parkok mind olyan helyek, melyeken nap mint nap megfordulhatunk, ezért megörökítésük szintén fontos. Elképzelhető, hogy egy esemény lefényképezése során nem is gondolta senki, hogy az adott felvétel azért is fontos lehet, mert egy izgalmas helyszínen készült. Fontos tehát annak eldöntése, vajon a feltöltött fotó esetében érdemes megnevezni a közterületet is. A linkelés hasonlóan működik, mint a fotós megjelölése esetében.

Címkék
Minden fényképet úgy képzelj el, hogy van egy vagy több mappa, amiben tárolhatod, hogy könnyen megtaláld. A mappa címe ezért is fontos, hiszen a cél a legszélesebb felhasználhatóság. Azt szeretnénk, hogy aki a honlapunkon tanulmányozza városa múltját, mindent könnyen megtaláljon. Keressen épületet, vagy személyt, vagy eseményt. Vannak azonban olyan témák, melyek nem fedik le a már kitöltött kategóriákat. A Címkék közé ezek valók. A link működése nem tér el az előbbiekben már megismertektől.

Ha Nézd meg, hogy látják mások a képet és adatait... linkre kattintasz, folyamatosan ellenőrizheted, virtuális munkatársaid, hogyan látják a Te munkádat.

Természetesen nem tölthető ki minden link, hiszen egy portréfotó esetében az épület nem érdekes, vagy egy esemény kapcsán olyan tömegfotó készült, ahol a személyek nem ismerhetők fel, még a nagyítható képek segítségével sem. Ha nem ismerünk fel valakit a képen, akkor se keseredjünk el. Valószínű lesz majd valaki, aki fellép a honlapra, rábukkan a képünkre, és segít nekünk. Erre neki is lesz lehetősége, ugyanis minden egyes képhez a bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást. Így épül fel egy teljesen új történet. Érdemes ezért mások fényképeit is tanulmányozni, mert bármikor segíthet minket saját felvételeink feldolgozásában. Az sem érdektelen, hogy látjuk, kinek mi a fontos, mások milyen fényképeket töltenek fel. Korlátozás lényegében nincs, csak azt kérjük, hogy a jóízlés határait ne feszegessük. Az oldal saját városunkról szól, rólunk, akik élettel töltik meg Sárvárt.

A feltöltött fényképekkel és információkkal egy nagy közös munkában veszel részt. Ez a legnagyobb élmény!

Vissza

Gyorskeresés

Írj be egy szót, vagy kifejezést!


A gyorskeresésről...

Mégsem

Részletes keresés


A megadott feltételek közötti kapcsolat:


Mégsem

Keress a Sárvár Anno blogon!

Írj be egy szót, vagy kifejezést!


Mégsem

Keress a Sárvár Annon!


A Nádasdy Ferenc Múzeum adatbázisai

Weboldalak


Kövess minket!Legújabb feltöltések


Téglagyári lakások...

Téglagyári lakások...

Fotós: Szabó Mária

Készítés éve: 1971

Bővebben

Sárvári polgárőrök az iskolakezdési időszakba...

Sárvári polgárőrök az iskolakezdési időszakba...

Készítés éve: 2019

Bővebben

Dr. Rusvai Miklós előadása a sárvári méhészek...

Dr. Rusvai Miklós előadása a sárvári méhészek...

Fotós: Kelemen Balázs

Készítés éve: 2016

Bővebben

Tabló Entzbruder 8.a 1965...

Tabló Entzbruder 8.a 1965...

Készítés éve: 1965

Bővebben

Hozzászólások


Pajor János hozzászólása

Pajor János hozzászólása:

A fiatalember (kezében a szerszám nyele) PENDLI vezetéknevű, dolgozott...

Bővebben

Balázs hozzászólása

Balázs hozzászólása:

Szabó László tervezte meg 1934 ben a sárvári méhészek egyesületi zász...

Bővebben

Tilda hozzászólása

Tilda hozzászólása:

Rózsa Ferencné sz.Nagy Erzsébet az én szeretett Anyósom volt. Édesapja...

Bővebben

zani hozzászólása

zani hozzászólása:

A képen Bartók Ilona látható. Nyugdíjazásáig a Sylvester Könyvtár köny...

Bővebben